четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Основни дялове на застрахователното право

Функции на застрахователното право

Застрахователното право има като цяло два основни дяла, които са основни. Това са договорно, обхващащо правни норми, които имат за цел да регулират отношенията между застраховащ и застрахован. Когато говорим за застрахователно право и по-конкретно за договорният му дял ние трябва да знаем, че то се дели на общо договорно право и енециално. Вторият дял от застрахователното право е публичният (устройствено). При този вид застрахователно право се уреждат учредявания на застрахователни отношения. Признаците на застрахователното право са: доброволност, разрешителен режим за извършване на застрахователната дейност, отделяне на животозастраховането от имущественото застраховане.

Основните две функции на застрахователното право са:


  • Защита на собственост притежание на юридически и физически лица, но и защита на живота и трудоспособността на физическите лица. 
  • Втората функция на застрахователното право се нарича Допълнителна и се свързва основно с мобилизирането на парични средства, но може да има и превантивна функция, която пък от своя страна се занимава с прехвърлянето на риск от страна на Застрахователя върху други лица. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар